על צוואות וירושות

להקפיד על הפרטים
לכבד את רצון המוריש
ירושה או צוואה?

על צוואות וירושות

כאשר אדם הולך לעולמו, הוא מותיר עיזבון – העיזבון הוא בעצם כל הנכסים שהוא צבר במרוצת חייו.

על רשימת הנכסים ניתן למנות בין היתר את הדברים הבאים:

  • נכסי נדל"ן (דירה, בית פרטי, מחסן, משרד, בניין, מגרש)
  • נכסי מטלטלין (מכונית, תכשיטים, ריהוט, תמונות וכד')
  • נכסי קניין רוחני (פטנטים, שירים שכתב או הלחין, אתרי אינטרנט, סימן מסחר וכד')

ועוד ועוד…

את עיזבונו ניתן לחלק ב-2 דרכים:

1. באמצעות ירושה – על פי ההגדרות וההעדפות שנחקקו בחוק הירושה.

2. באמצעות צוואה – על פי האמור בצוואה שנערכה ונחתמה על ידו ובה הוראות מפורטות באשר לעיזבון, דרך החלוקה שלו והא.נשים שיירשו אותו. קיימים 2 סוגים של צוואות שמשרדנו מציע:

2.1. צוואת יחיד – זוהי צוואה שהיא אינה זוגית. כלומר, אדם יחיד שהחליט לערוך צוואה. שימו לב שמה שההבדל העיקרי בינה לבין צוואה הדדית היא שצוואת יחיד ניתנת לשינוי בכל עת.

2.2. צוואה הדדית / זוגית – זוהי צוואה שנעשית בין בני זוג. בני זוג יכולים להיות בני זוג ממינים שונים (האחד זכר והשנייה נקבה) אך ניתן לערוך צוואה זוגית גם בין בני זוג מבני אותו מין. כמו כן, ניתן כמובן לערוך צוואה לזוגות שאינם נשואים והם נחשבים כ"ידועים בציבור". לכן, המחוקק, בחכמה רבה, הגדיר את הצוואה ההדדית כצוואת "בני זוג" ולא בדרך אחרת.

צוואה הדדית נועדה ליצור התחייבות של בני/ות הזוג ביניהם, בדרך שבה הם/ן מורישים/ות את עיזבונם/ן וכך, בדרך כלל, בני/ות הזוג מתחייבים במסגרת הצוואה ההדדית, להוריש את עיזבונם לבן הזוג האחר, בלכתו / פטירתו של הראשון מביניהם, וכן מסכמים לגבי חלוקת העיזבון לאחר לכתו של בן/ת הזוג השני.

מעבר לכך, כדאי לקחת בחשבון, כפי שציינתי בהסבר על צוואת יחיד, כי צוואה הדדית לא ניתן לשנות בכל עת – מאחר וקיימת מחוייבות של בני הזוג אחד כלפי האחר ולכן הדרך לביטולה של הצוואה ההדדית היא בדרך של הודעה לבן הזוג האחר על כך. ככל שלא תינתן הודעת הביטול, הרי שהצוואה ההדדית תמשיך להתקיים. 

כמובן, שבלכתו של אחד מבני הזוג, ומאחר ולא ניתן כבר לתת את ההודעה, לא ניתן לבטלה ובן הזוג הנותר מחוייב לקבל את הצוואה כמות שהיא.

יחד עם זה, קיימים מקרים מסויימים שניתן לחלק את העיזבון אחרת, חרף הצוואה ההדדית. אולי נסביר על כך בעתיד.

ירושות:

קיימים כללים ברורים באשר לשאלה איך יחולק עיזבונו של אדם, במידה ולא הניח צוואה. זו בעצם "ברירת המחדל" של חלוקת עיזבונו של אדם שנפטר. הכללים הנוגעים לאופן החלוקה בין היורשים, מפורטים בחוק הירושה.

 

צוואות:

צוואה היא מסמך שערך אדם, לפני לכתו / פטירתו, שביקש להוריש את עיזבונו לאנשים מסויימים ובדרך מסויימת. זהו מסמך משפטי חשוב שמשקף את רצונו האחרון של אדם. 

בעניין זה, אנחנו מאמינים באמרה "צוואה – ישר ולעניין"

מה זה אומר "ישר ולעניין"? ובכן, מבדיקה ונסיון שצברנו במרוצת השנים (אנחנו למעלה מ-20 שנים עורכי דין העוסקים בתחום הצוואות והירושות) הגענו למסקנה שרוב הא.נשים שעורכים צוואה לא מעוניינים לערוך אותה כל מספר שנים.

הם רוצים משהו שיחזיק לאורך זמן. 

אתם בטח שואלים "מה זה אומר 'יחזיק לאורך זמן'?"  ובכן, שמנו לב, בתחילת הקריירה שלנו, שהורשה ספציפית, כגון:

"חשבון הבנק שיש לי בבנק ______, בסניף ____, שמספרו ____ אני מוריש לילדיי, בחלקים שווים" 

או 

"מכונית היונדאי שנת 2001 שמספרה _____ אני מוריש לילדיי, בחלקים שווים" 

או 

"את הדירה ברח' ______ בעיר _______ בגוש _____ בחלקה ____ תת חלקה ____ אני מעוניין להוריש לילדיי בחלקים שווים"

או 

"לבני, שלמה, אני רוצה להוריש 500,000 ש"ח" כשהנכס היחיד שהיה למנוח הייתה דירה שהייתה שווה 1,500,000 ש"ח ואת היתר הוא ביקש להוריש לילדים האחרים שלו. 

ובכן – מה הבעיה עם ציווי כזה? נסביר. 

קחו מקרה בו הנתונים של אחד מהנכסים האלו משתנים, צריך לעשות צוואה חדשה, לא? כי אם התכוונו לשמור על איזון ורלוונטיות (לדוגמא, בדוגמא האחרונה, מחיר הדירה עלה מאז כתיבת הצוואה מ-1,500,000 ש"ח ל-3,000,000 ש"ח – פי 2 – והבן יקבל עכשיו 500 אלף שח במקום, אולי, מיליון ש"ח)

לכן, רצוי לקחת בחשבון את הנתונים המשתנים – ולעניין זה אנחנו מקדישים חלק נכבד בשיקולים – אנחנו מאמינים שלקוחות שלנו לא צריכים לעדכן את הצוואה בעתיד אם אפשר להימנע מכך מבעוד מועד.

אז אם אתם רוצים וצריכים לערוך צוואה, חשוב להבין שמדובר במסמך שלא יגעו ולא יעשו איתו כלום במשך שנים רבות לאחר שהוא נערך ונחתם ולכן חשוב לקחת בחשבון את הנסיבות המשתנות. החיים שלנו משתנים כל הזמן בכל מיני צורות (הילדים גדלים, מספר הנכסים משתנה, מיקום הנכסים משתנה, הטכנולוגיה משתנה) ולכן חשוב לקחת בחשבון את כל שינויי הנסיבות האלו כשעורכים צוואה.

כל אלו משתנים עם השנים. 

לצוות המשרד

רוצים להכיר את המשרד שלנו?

קראו עוד קצת עלינו והבינו למה אתם צריכים דווקא את משרדנו לייצוג ולטיפול בעניין המשפטי שלכם.

צריכים עצה משפטית?

אם אתם מעוניינים להתחיל בתהליך, פנו אל אחד מעורכי הדין אצלנו ונשמח לייעץ לכם בנושא שבו אתם מעוניינים. 

תמונה - ירושות וצוואות משרד עורכי דין קריכלי

הגנו על הזכויות שלכם!

במהלך החיים המאתגרים שלכם!

תפריט נגישות